Monitor Roadshow – Malmö 2017

Monitor Roadshow – Malmö 2017

Av den okt 2, 2017 i Mediamässor |

Monitor Roadshow – Malmö 2017

Monitor Roadshow

 

Tjenare!

Nu har det äntligen hänt, jag åkte iväg till en teknikmässa med ett mål. Hitta lite ny teknik och förhoppningsvis även lite framtida kontakter med företag. Kan börja med att säga att det var ett riktigt busväder när jag åkte ner till Malmö från Helsingborg, så med den början plus signalfel för tåget så kunde det bara bli bättre!

 

Som den tekniknörd jag är blev det ganska så snabbt efter incheckning på mässan att jag gled fram till det första mixerbord jag såg. Detta var visserligen med primärt mål för Live-Stage med tanke på antalet ingångar (96 st) dock låter jag det antalet kanaler ligga kvar i medvetandet hos er. Det finns mängder av våra anslutna stationer som har sammankoppling till kyrkor med X-antal mic ingångar. Vad skulle kunna vara mer lämpligt just till det tillfället. Ett litet smidigt 16 Faders bord med (96st ingångar) baserat på 6 Layers. Dels X antal utgångar som med ett knapptryck kan bli tillgängliga för justering. Vad är det positiva med detta bord (VST-Plugins) direkt i mixerbords styrbox. Du slipper en hel hög med analoga burkar som drar ström och kan medföra diverse nät-brum. Detta ser jag mer som en framtida vision för vissa stationer dock tror jag nog inte det är aktuellt idag. Tillverkaren av detta bord är för övrigt AVID

Priset för en sådan enhet?

CA: 70.000Kr


Passade även på att kolla in lite OB-teknik även om du idag kan enkelt spela in ljud via mobil och diverse externa mikrofoner. Så finns där tillfällen då man kan ha nytta av lite mer hårdvara, här ser vi en reporterburk med lite gain och inbyggd brusreducering. Vi stog inne i en ganska så högljudd lokal och hade på mig hörlurar och vi körde vår dialog via den här reporter burken. Måste säga att jag blev imponerad över hur rent och även hur lite störande ljud togs upp av mickarna. En vanlig XLR mic var det som användes och Enheten är gjord av CEDAR.

Priset för denna enhet har jag inte koll på just nu, men den går att kolla in här hos Danska interstage. http://www.interstage.dk/Sider/Produkter/Producenter/FS_Producenter.shtml

Det ironiska med vår dialog måste ha varit min oförmåga att förstå mig på Danska språket. Som Helsingborgare så är det aningen komiskt. Tur jag både hörde och såg vad han gjorde för att förstå mig på vad han kan ha menat *skratt*.


Lite längre in på mässan fick jag talat med en Norsk person som visade upp ett Broadcasting mixerbord av märket LAWO. Med både möjlighet för motorisering vid PÅ-slag av kanalen. Det gick även att kontrollera mixern via touch på skärmen så rör sig regeln på mixerbordet. Skulle kunna vara smidigt vid remote-kontroll, remote-hjälp för medarbetare på stationerna när dom ska introduceras eller om dom gör något fel. Smidiga åtgärder i en digital värld!

Till denna mixer fick jag även se mjukvaran JUTEL – Radioman. Som mer eller mindre är ett Rotationsprogram för alla typer av radiostationer. Mer information kan ni läsa på respektive hemsida!

https://lawobroadcast.com/ruby/

https://jutel.fi/products/jutel-radioman/

Pris uppgift har jag ingen koll på.


I montern bredvid blev det tvärstopp för mig igen, alltså det blir så när jag snöar in på teknik. Här blev det ett broadcast mixerbord av STUDER som mina ögon hamnade på. Varför? Modul mixerbord är så extremt häftigt. För du kan ha exakt det du behöver eller försäkra dig att du har så många reglage att du går vilse. Men detta var riktigt snyggt. 5 Kanals modul med en tillhörande kopplingsbox!

Pris uppgift på en sån här enhet, finns på bilden till höger!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här nere ser vi kopplingsboxen till mixern, det enda som sedan kopplas mellan enheterna är en CAT-5 kabel (Nätverkskabel).


Som lite bonus kan jag även berätta om en monter jag besökte, det var företaget AREC-NORDIC. Deras monter handlade om kameror som var självstyrande, med hjälp av en ”mygg” liknande enhet så hade kameran fokus på användaren oavsett vart denne befann sig. På denna ”mygga” satt även en inbyggd mic så ljudet transporterades trådlöst.

Inte direkt mitt primära område men jag tänkte då där är så många närradiostationer som har kopplingar till TV så vore detta smidigt. Mer information kan läsas via länken!

https://www.arecnordic.com/products/


Besökte även ett seminarium gällande tele,data,video samtal (skype t.ex)

Det var ett kort och intensivt seminarium då tiden hade skalats av efter föregående talare som tagit lite längre tid på sig. Så det blev ett bildbaserat seminarium skulle jag kunna kalla det för och bilderna talar ganska mycket för sig själv. Så passade på att ta bilder på det viktigaste och lägger här in det i ett galleri.


Tackar för denna gången och hoppas informationen var något att tänka vidare kring. Finns mängder med teknikmässor där ute och har redan ett par i åtanke. Så mer teknikinformation, tekniknyheter kommer kunna komma framöver.

PS: Bilderna som är snedställda kommer uppdateras när jag inte sitter mobilt!

/Patrik Malmgren – Rask

work-in-progress